Dans Danse
colaborare artistică
&
schimb cultural
Instagram
Follow us

Search

dans::danse
  -  Artă   -  Artiștii dans::danse

Săptămâna aceasta, pe 21 și 22 iunie dans::danse aduce în fața ta două echipe de artiști, una franceză și una română. Descoperă cine sunt cei care vor construi împreună pe ADN-ul artistic comun celor două culturi.

Maud Le Pladec, după ce a terminat cursul Ex.e.r.ce la CCN Montpellier, a lucrat cu mai mulți coregrafi printre care și George Appaix, Emmanuelle Vo-Dinh, Loïc Touzé, Mathilde Monnier, Herman Diephuis, Mette Ingvartsen si Boris Charmatz. În 2010, a creat prima sa piesă, „Professor”, o piesă cu o coregrafie pentru 3 performeri pe muzica lui Fausto Romitelli. În 2011 a creat „Poetry”, a doua parte a unei dilogii despre Faust Romitelli. În 2012 a inițiat „To Bang on a Can”, o cercetare și un proiect de creație din 3 piese și multiple proiecte artistice, ce s-a întins pe parcursul a aproximativ 4 ani (2012-2015). „Ominous Funk” și „Demo” aveau să fie începutul acestui proiect, având la bază muzica și munca din spatele acesteia a compozitorilor David Lang și Julia Wolfe.

În 2013, Maud Le Pladec a fost laureata programului Hors les Murs la Institutul Francez și a condus o cercetare în New York despre curentul post-minimalist în muzica Americană. În urma acestei cercetări s-a ajuns la crearea „Democracy”, o piesă pentru 5 dansatori și 4 toboșari (Ansamblul TaCtuS) și „Concrete” (2015), un proiect major realizat pentru 5 dansatori și 9 muzicieni din ansamblul Ictus. În 2015, Maud Le Pladec a fost invitată de către Lille Opera să colaboreze în crearea Operei „Xerse” (Cavalli / Lully, regizată de Guy Cassiers, iar direcția muzicală a fost dată de Emmanuelle Haim / Concert d’Astrée). În același an a inițiat o nouă serie de creații în jurul etichetelor date femeilor, creând „Hunted” împreună cu performerul new yorkez Okwui Okpokwasili.

Lucrările artistei au primit numeroase premii și distincții: premiul pentru Revelație Coregrafică a Sindicatului Criticului Francez în 2009, premiul European Garden în 2010, Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor în 2015.

În 2016 a lucrat la Opera Națională din Paris la „Eliogabalo” (Francesco Cavalli) împreună cu regizorul Thomas Jolly și sub îndurmarea regizorului muzical Leonardo Garcia Alarcon. În același timp, Maud Le Pladec a fost artistă asociată al La Briqueterie – CDCN în Val de Marne și a continuat să danseze în piesele lui Boris Charmatz („Levée des conflits”, „Enfant”, „Manger”, „10000 gestes”). Din ianuarie 2017, calcă pe urmele lui Josef Nadj și ajunge director al Centre Choréographique National d’Orleans.

Artista a creat „Moto-Cross” (Les Subsistances/Biennale Val de Marne), „Je n’ai jamais eu envie de disparaître” împreună cu autorul Pierre Ducrozet ca parte a Concordan(s)e Festival și „Bordeline” în colaborare cu regizorul Guy Cassiers, prezentată la Festival d’Avignon. În iulie 2018, Maud Le Pladec creează noua sa piesă pentru 10 dansatori: „Twenty-seven perspectives” bazată pe muzica lui Schubert. Aceasta a avut premiera la Montpellier Dance Festival.

Website: http://www.ccn-orleans.com/centre-choregraphique-national-dorleans/maud-le-pladec

Sandra Mavhima creat programe, proiecte si spectacole pentru Institutul Francez București, Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes, Centrul Cultural al Municipiului București  – ArCub, Centrul Național al Dansului – București, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul de Balet Sibiu, Muzeul de Artă Contempornă galeriile de artă Atelier 030202, Allegra Nomad, etc.

Realizează coregrafii pentru clienți precum Mercedes, Gorenje, Disney, JTI, Unilever, Cannon,Fiat, Beck’s, Muller, UPC, ELLE, P&G, Iqos, Toshiba, Dorna, Nissan, Gorenje, The Marker, Anggun, ș.a

Dansator, coregraf si producător de dans, Sandra coordonează compania de producție de dans  X și 0 Dance Project și Asociația Secția de Coregrafie, organizații sub egida cărora a realizat proiectele “ALT Concurs Național de Coregrafie”, “Zilele Dansului Contemporan la Biblioteca Națională”, “Mișcare și Culoare”, “Revista online ADN”, programul curatorial “Cartierului de Dans”.

A absolvit Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” și Universitatea Națională de Artă – Facultatea Istoria Artei, este licențiată în coregrafie și masterandă în Artele Spectacolului la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică”I.  L. Caragiale”, București și deține un doctorat în Cinematografie și Media pe tema limbajului coregrafic în filmul experimental.

Printre cele mai apreciate lucrări se numără performance-ul “Căderea Evei” (2014), spectacolele de dans contemporan “Dor” (2008) – invitat la Jocurilor Francofoniei din Liban, Beirut și International Dance Festival Tailanda, Bangkok, “Invisible Twin” (2012) și ”Collide” (2014), spectacolele de teatru “Noi Doi” (2017), regia Cătălinei Buzoianu și “Nein sufletia  Galina nr. 2”, regia Oleg Kolosov,  scurt metrajul experimental “Collective Identity”, selecționat de Essential Dance Film – TenduTv (USA) pentru colecția din 2012 a celor mai reprezentative filme de dans din lume și prezentat în cadrul festivalurilor Bucharest International Experimental Film Festival, NEXT Film și ShortUp.

În calitate de profesor susține ateliere de dans pentru dansatori profesioniști, cursuri pentru studenții de la secțiile de coregrafie ale universităților de arte de la București și Iași, pentru elevii Liceului de Coregrafie, Floria Capsali, rezultatele sale fiind recompensate de Ministerului Educației cu Diplome de Excelență sau de Onoare, premii în cadrul olimpiadelor naționale de coregrafie sau concursurilor de muzică.

2018 Premiul I la secțiunea Artă și Cultură a Galei Societății Civile ed. XVI

2018 Nominalizare la Premiile Administrației Fondului Cultural Național

2017 Premiu de excelență în domeniul proiectelor de dans al Uniunii Artei Coregrafice din România

Website: www.sandramavhima.com       

Louis Nam Le Van Ho a intrat la Conservatorul Național de Muzică și Dans din Paris în anul 2009. A studiat baletul timp de 2 ani cu Alain Debrus, până când s-a mutat în clasa de dans contemporan. A descoperit contact-improvisation datorită lui Didier Silhol și a studiat improvizație și compoziție cu Christine Gérard. Din 2013 până în 2016, și-a continuat pregătirea în P.A.R.T.S. în Bruxelles, unde a întâlnit profesori fascinanți precum Martin Kilvady, Dominique Duszynski și Yoko Ando. Colaborează cu alți studenți în proiectele acestora și începe să își dezvolte propriile lucrări. În 2016 a dansat în „Did you say transmission?”, un discurs / performance de Dominique Duszynski pe tema transmiterii muncii Pinei Bausch, fiind astfel parte a expozitiei „Pina Bausch und das Tanztheater” la Martin-Gropius-Bau în Berlin. În 2017 a fost invitat să preia duetul „Zeitigung” al Annei Teresa De Keersmaeker.

Radu Aldea este unul dintre cei mai reprezentativi directori de imagine români, premiat de două ori la rând de către Romanian Society Film, cu Premiul pentru cea mai bună imagine de film.

Absolvent al Universității Naționale de Teatru și Film I. L. Caragiale, secția imagine de film, Radu Aldea a produs și creat de-a lungul carierei sale nenumărate de producții de film și publiciate recompensate cu premii precum Best Social TV spot, Ad’Or, Gold Effie, Silver Epica, Gold Globe/World Media Festival sau MTV Music Award.

Alături de coregrafa Sandra Mavhima a conceput instalații vizuale pentru performance-ul “Căderea Evei” (Allegra Nomad, Combinatul Fondului Plastic), spectacolul “Invisible Twin” (Sala Nouă a Teatrului de Comedie) și regizat scurt metrajul de dans “Collective Identity”.

Din 2000 coordonează casa de producție cinematorgrafică Rollin Film.

Website: https://rollinfilm.myportfolio.com/

Julien Tiné este membru al Yelle și face rezidență la Scène Nationale de la Passerelle. Este un DJ atipic ce oferă experiențe muzicale în care cuvintele cheie sunt eclectismul, împărtășirea muzicii și dragostea față de aceasta. Julien Tiné jonglează cu genuri muzicale diverse, de la dirty disco la electro eighties, de la house la sunete ce nici nu pot fi clasificate. Totodată, artistul a dezvoltat și conceptul de „musical nap”.

Costas Ivanov este muzician, compozitor și regizor de scurtmetraje și reclame. Totodata, este membru, co-fondator și producător al duoului electronic „Temple Invisible”. După ce a absolvit cursurile de film în 2003, a început să colaboreze cu teatre, regizori de film, teatru și publicitate, coregrafi, designeri de modă, companii de animații și artiști vizuali. A produs și compus muzică, a realizat coloana sonoră a zeci de piese de teatru, de spectacole de dans contemporan, show-uri TV, seriale, show-uri de modă, animații, scurtmetraje, festivaluri de film, reclame TV și instalații AV.

Temple Invisible este un duo electronic-rock / electronic / trip-hop / industrial, format în 2012 în București, România.

Trupa este compusă din Irina Bucescu și Costas Ivanov.

Temple Invisible difuzează un amestec unic de influențe electronice și genuri muzicale combinate cu un sentiment clasic de compoziție.  De la lansarea single-ului lor de debut “Disappearance” în mai 2014, au avut concerte în Marea Britanie și Franța (Paris Fashion Week) și au efectuat deloc marile festivaluri și locații din România, împărtășind scenele cu evenimente precum Orbital, Modeselektor, Actrice, Douglas Dare, Bonobo etc.

Temple Invisible a fost difuzat de radiouri din Marea Britanie (BBC RADIO 6, Amazing Radio, Reprezent Radio, THUMP etc.), SUA, Rusia, Australia, Elveția, Suedia, Danemarca, Germania, Italia și Portugalia, a fost mentionața în prin publicații cum ar fi revista Clash, FADER, VICE (RO și US-NY), Hunger Magazine, Richer Unsigned            

Website: https://templeinvisible.com/