Dans Danse
colaborare artistică
&
schimb cultural
Instagram
Follow us

Search

dans::danse
  -  Artă   -  Rezidență artistică în Franța

Prima etapă a dans::danse s-a încheiat în 11 aprilie, odată cu prezentarea deschisă work in progress a spectacolului „Protest” al Sandrei Mavhima și al echipei ei. Coregrafa de origine română s-a aflat în rezidență artistică din data de 1 aprilie la Centre Choreographique National d’Orleans din Franța împreună cu compozitorul Costas Ivanov și directorul de imagine Radu Aldea.

Rezidența s-a finalizat cu prezentarea work in progress a spectacolului „Protest”, urmată de discuții cu publicul francez, într-un format tip open studio. Cele două ore de prezentare și discuții au trecut foarte repede datorită artiștilor români care au pus în scenă o parte a spectacolului ce a intrigat audiența și publicului extrem de curios în ceea ce privește cultura dansului contemporan din România.

Situația socio-culturală și economică a României a fost unul din subiectele cele mai intrigante în cadrul sesiunii de dezbateri de după prezentare. Protestele din cele două țări, care sunt și punctul de plecare al temei spectacolului, sunt cele care au acaparat cea mai multă atenție. Astfel, discuțiile au gravitat în jurul percepțiilor celor două culturi asupra mișcărilor stradale și a ilustrării lor în cadrul spectacolului.

Un alt subiect de maxim interes a fost acela al valorificării și integrării dansului contemporan în culturile română și franceză. Poate cea mai mare discrepanță care a ridicat semne de întrebare este aceea că în România există un singur centru național de dans, în timp ce în Franța există 17 centre coregrafice, lucru ce se reflectă și în limitarea vizibilității activității coregrafice din România și a atragerii fondurilor necesare realizării unor proiecte de dans.

Spectacolul integral „Protest” va fi prezentat în 22 iunie la Teatrul Național din București, sala Amfiteatru, cu o zi după „DJ Battle” al echipei franceze, tot la Teatrul Național din București, însă în Sala Mică.